13.11.2018

“Yürüyen Köşk”te Ata’mızı Andık!

Atatürk’ü anma etkinliklerimiz kapsamında, 09 Kasım Cuma günü 2. sınıf öğrencilerimiz; Yalova’da “Yürüyen Köşk”ü ve ardından “Karaca Canlı Ağaç Müzesi”ni ziyaret ettiler.

2. sınıf öğrencilerimiz, ekim ayında okudukları “Karaca ve Yürüyen Köşk” kitaplarıyla ilişkilendirdikleri gezilerini 09 Kasım Cuma günü gerçekleştirdiler. Dünyaya çevrecilik mesajı veren Mustafa Kemal Atatürk gibi bir öndere sahip olmanın heyecanını, gururunu ve mutluluğunu yaşadılar. “Yalova Benim Kentim” diyen Atatürk, Yalova ile yakından ilgilenmiştir. 1936 yılındaki ziyaretinde Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerine zarar vereceği düşüncesiyle yanındaki çınar ağacının dalının kesileceğini öğrenir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk, köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister.
 Atatürk 11 Haziran 1937’de şahsına ait bütün taşınamaz mallar gibi bu köşkü de Türk Milletine bağışlar.”
 Bu ön bilgilerinin ardından gezi sırasında bir kez daha Atatürk’ün doğaya verdiği önemi fark eden öğrencilerimiz, Yürüyen Köşk ve Atatürk hakkında uzman rehberden dinleyerek ön bilgileriyle ilişkilendirme fırsatı buldular. “Yürüyen Köşk”ü gezdikten sonra Karaca “Arboretum Ağaç Müzesi”ni yerinde görüp inceleme fırsatı buldular. Hayrettin Karaca tarafından 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuş olan Ağaç Müzesi bugün yaklaşık 7000 civarında değişik bitki tür, alttür, varyete ve kültür formunu barındıran canlı müzeyi rehber eşliğinde gezen öğrencilerimiz, Karaca Arboretum’un önemli faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi edindiler.