25.05.2018

TED Bursa Koleji’nde Bilim-Sanat-Spor Aynı Haftada Buluştu

14-19 Mayıs 2018 haftasında okulumuzda; Bilimin, Sanatın, Sporun toplumların gelişiminde aynı oranda etkisi olduğu vurgulandı.

“Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. Uçamayanlar ise tavuk olurlar. Tavuk toplum, önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz.” der Charles Darwin.

Bilim ile Sanat birbirlerine esin verir, hayaller kurdurur. İnsanoğlu milyonlarca yıllık tarihi sırasında yaşama tutunmak için önce kendisini sonra doğayı tanımaya çalışmış, nesnel bakışlarla bilime, öznel bakışlarla sanata ulaşmıştır. İnsanlığı uygarlığın koridorlarından geçirerek bugünün teknolojisine, endüstri 4.0’a, sanat şaheserlerine ve başarılara ulaştıran bu bileşimdir.

Aristo ve Platon’un öğretilerinden başlayarak tüm disiplinleri birbiri ile ilişkilendiren bilim adamları, sanatçılar, filozoflar bugünün dünyasını yaratmışlardır. 16. Yüzyılda Leonardo Da Vinci bir taraftan Mona Lisa tablosuyla bir dünya şaheseri yaratan diğer yandan da bilim ile sanatın bileşkesinde “Altın Oran” ı keşfetmiş ve bugünün uçaklarına, roketlerine ilham veren çizimler yapmıştır. 19. Yüzyılın ünlü bilim adamı Darwin, Gallapagos Adaları’nda doğal seçilim ve evrimin peşine düşüp ispinozları incelediği zaman ayrıntıları yakalamak için sanata başvurmuş, ispinozların mutasyona uğrayan gagalarını çizimlerle yakalamaya çalışmıştır. 19. Yüzyılın ünlü yazarı Jules Verne 1859 yılında “Aya Yolculuk” adlı eserini yazmış, 100 yıl sonra yapılacak Ay Yolculuğuna esin kaynağı olmuştur. Einstein ünlü “Rölativite” yani “İzafiyet Teorisi” ni ortaya koymakta kendisine Sayıların Efendisi Gauss’tan çok ünlü Rus yazar Dostoyevski’nin etkisi olduğunu söylemiştir.

Bu gerçekten yola çıkarak; Atatürk’ün 1928 yılında yaktığı TED Meşalesinin 90 yıldır yanan ışığında ilerleyen okulumuzda gerçekleştirdiğimiz Bilim-Sanat-Spor Şenliği Haftası’nda öğrencilerimizi bilimin kanatlarında; Türkçenin, sosyal bilgilerin, yabancı dillerin, sanatın ve sporun renkli dünyasına uçurduk.

Haftamızı; 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü, akıl oyunları atölyeleri, Newtoys ve Çarpala stantlarıyla başlattık. Matematiğin hayata; doğaya ve kainata dengeli bir düzen kurduğunu deneyimledik.

15 Mayıs 2018 Salı günü, öğrencilerimizi sosyal bilgilerin “Kültür Sokağı” nda dolaştırdık, “İpek Böceği” nin azimli öyküsünü” dinledik.

16 Mayıs 2018 Çarşamba günümüz, “Anaokulunda Matematikçilerle Bir Gün” etkinliği ile başladı, sonra Almanca ve Fransızca oyunlar oynadık, şarkılar söyledik, İngilizce Cambridge Masters oyunları oynadık, hikayeler anlattık, hazine avına çıktık, dramalar sahneledik, günü 1. sınıf öğrencilerimizin İngilizce Portfolyo sunumları ile tamamladık.

17 Mayıs 2018 Perşembe günü, Türkçe ile kitapların büyülü dünyasına daldık, önce yazar İncila Çalışkan’ı dinledik sonra “Masal masal içinde” gezdik, “90 Saniyede SözlükTED ödüllerini tebrik ettik.

18 Mayıs 2018 Cuma günü, fen bilimleri ile keşfe çıktık, gün boyunca “Eğlenceli Bilim Deneyleri” ve atölyeler yaptık, “Uzay Kaşifleri” nin tiyatrosunu izledik, astronomi söyleşisi ile yıldızlar hakkında bilgi aldık, onları merak edip planetaryumların içinde bulmaya çalıştık, günün sonunda da güzel bir bahar akşamı yaşatan notalarla gökyüzüne süzüldük ve bize göz kırpan Neptün’le, Venüs’le binlerce yıldızla buluştuk.

19 Mayıs 2018 Cumartesi günü haftamızı; spor karşılaşmaları, danslar ve Ata’mızın bize armağan ettiği “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” töreni ile taçlandırarak ve gururla kapattık.