19.01.2018
İlkokul Çalışma Kitapçıkları

Değerli anne ve babalar;
Yoğun geçen bir ders döneminin ardından nihayet çocuklarımızın beklediği tatil geldi. Tatil denilince ne sadece dinlenme ne de yoğun tekrarlar ile ders çalışmak için planlanmış vakit akla gelmelidir. Verimli bir yarıyıl tatili için çocukların hem dinlenmelerini hem de okul zamanında yapamadıkları etkinlikleri yapabilmeleri için fırsat yaratılmalıdır. Tatil boş geçirilen zaman dilimi olarak görülmemelidir. Bunun içinde doğru planlama yapmak gerekir.

Tatil gününü nasıl planlamalı?
Planlama yaparken çocuğun ilgi ve yetenek alanlarının değerlendirilmesi, ihtiyaçları, yaş ve cinsiyetine uygun planlama yapılması büyük önem taşır. Bu nedenle planlamayı aileler çocukları ile yapmalıdırlar. Yarıyılın yorgunluğu çocuklarda kısa bir sürede atılır ve sonrasında çocuğun istediği etkinlikler ile başlanarak günleri değerlendirilebilir.

Çocuğun gelişimi bir bütündür..
Tatilde zihnin ve bedenin de dinlenmesi için zaman ayırılmalıdır. Bu nedenle tatil gününü planlarken aktiviteler doğru seçilmelidir. Tatilde derslerin unutulmaması için günün verimli bir bölümü kısa ders tekrarlarına ayırılmalıdır. Öğrencilerin sınav kaygısının temelinde yatan nedenlerden biri de eksik öğrenmelerdir. Tatil dönemi bu eksiklerin tamamlanması için bir fırsattır. Bu fırsatı çocuğun gözünü korkutmadan verimli bir şekilde planlamak önemlidir. Günü, zaman dilimlerine ayırmak ve bu doğrultuda sosyal ve akademik etkinlikler ile düzenlemeyi çocuklarımıza ilkokul çağlarında öğretmemizin önemi büyüktür. Çağımızda bu bilinç ile yetişen bireyler fark yaratıp başarıyı yakalamaktadır. Çocukluk çağında boş olarak geçirilen zaman ya televizyon başında ya da bilgisayar oyunlarında geçmektedir. Bu da çocuğun zihinsel ve bedensel olarak zarar görmesine neden olmaktadır. Bu yüzden ebeveynler olarak çocuğun dışarıda temiz hava alarak yaptığı etkinlikler de yaratmalıyız. (Ailece yapılan doğa yürüyüşü, bisiklet turları, top oyunları vb.) Özellikle çalışan annelerin tatil döneminde çocukları ile yapabilecekleri aktivitelere zaman ayırmaları önemlidir. Çocukların gelişiminde sağlıklı beslenme kadar bedensel faaliyetlerin de önemi büyüktür. Tatil tüm bu faaliyetler için de fırsattır.

Karne değerlendirmesi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Çocuklarımız bizim için büyük önem taşırlar. Onlara verdiğimiz değer rakamlardan ibaret değildir. Çocuğun; anne ve babasının gözündeki değerinin notları ile olmadığını bilmesi önemlidir. Bu nedenle karne notları değerlendirilirken özenli olmalıyız. Tavsiye ve öneriler ile çocuğumuzun akademik başarısına yön verecek katkılarda bulunabiliriz. Arkadaşları ile kıyaslama, olumsuz yorumlarda bulunma çocuğun özgüvenini azaltacağı gibi başarılı olmasına da fayda sağlamaz. Ailelerinin koşulsuz sevgi, saygı ve gerekli ilgi ile oluşturdukları ortam çocukların ikinci döneme daha motive olarak başlamalarını sağlayacaktır.

Son olarak çocuklarımızın hayatını planlayabilme becerisini kazandırmak..
Çocuklarımız için hayat basamak basamak ilerlemekte ve her geçen gün eğitim ve sonrasındaki iş hayatında fark yaratmak zorlaşmaktadır. Çocukluk çağında bazı becerilerin kazanılmış olması çocuklarımızın kendilerini göstermeleri için fırsat olacaktır. Tatil dönemlerini doğru değerlendirmeyi öğretmek ve planlamayı hayatının içine yerleştirme becerisini kazandırmak bizlerin görevidir. Zaman en kıymetli unsurdur ve onun değerini bilen başarı yolunda önemli bir adım atar. Tatil günlerimizin kıymetini bilerek, hem dinlenip hem okuyup hem de gezebildiğimiz güzelliklerle dolu bir tatil olması dileğiyle.

Çalışma Kitapçıkları

1. Sınıf Çalışma Kitapçığı İçin Tıklayınız