08.01.2018

Six ve Kulami Kutu Oyunları

Akıl oyunları odamız, öğrencilerimiz tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz her hafta farklı kutu oyunlarını oynayarak stratejik düşünme becerilerini geliştirmektedirler. Bu haftaki kutu oyunlarımız ise, ‘’Six ve Kulami’’ oyunlarıdır. Six kutu oyunumuz; 21 siyah ve 21 kırmızı olmak üzere toplam 42 altıgen taştan oluşmaktadır. Oyunumuzun amacı; tek bir renkten altı adet altıgen kullanarak üçgen, halka veya şerit şekillerini oluşturmaktır. Öğrencilerimiz bu oyunu oynarken, hem üç önemli şekilden birini oluşturmaya hem de rakiplerini engellemeye çalışırlar. Kulami kutu oyunumuz; 17 adet ahşap oyun zeminleri ve siyah-kırmızı misketlerden oluşmaktadır. Oyunumuz 2 kişi ile oynanmaktadır. Her iki oyuncu, öncelikle siyah-kırmızı misketlerden birini seçer. Sonra 17 adet ahşap oyun zeminlerini birbirlerine bitişik şekilde bir tablo oluştururlar. Oyuncular dönerli şekilde misketlerini boş deliklere yerleştirirler. İlk misket istenilen deliğe yerleştirilebilir. Öğrencilerimiz daha sonra koyacakları misketleri, rakibin misketini koyduğu deliğin yatay ve dikey hizasına yerleştirmelidirler. Rakibin misket yerleştirdiği zemin üzerine ilk seferde misket yerleştirilemez. Oyun misketler bittiğinde sona erer. En çok tahta zemine sahip olan kişi kazanır. Öğrencilerimiz, bu iki önemli zekâ oyununu oynayarak farklı stratejiler geliştirmiş ve paylaşımda bulunmuşlardır. Ayrıca 7. ve 8. sınıf öğrencilerimiz 5. ve 6. sınıf öğrencilerimize rehberlik ederek hem oyunları öğretmişler hem de farklı seviyeden öğrencilerimizin birbirleriyle karşılaşmaları zihinsel becerilerinin gelişmesi adına faydalı olmuştur.