06.11.2017

Yürüyen Köşk’te Ata’mızı Andık!

2. sınıf öğrencilerimiz, ekim ayında ortak olarak okudukları “Karaca ve Yürüyen Köşk” kitaplarıyla ilişkili gezilerini 03 Kasım Cuma günü, öğretmenleri eşliğinde gerçekleştirdiler. Yalova Benim Kentim!’ diyen Atatürk, Yalova ile yakından ilgilenmiştir. Yalova’ya 1936 yılındaki gelişinde Millet Çiftliği’ndeki köşkün pencerelerine zarar vereceği için yanındaki çınarın dalının kesileceğini öğrenir. Ağacın bir dalının bile kesilmesini istemeyen Atatürk, köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını ister. Görev, İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesine verilir. Sorumlu Başmühendis Ali Nuri ALNAR binanın temellerini açtırır. Temellerin altına raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 m kaydırılır. M.Kemal ATATÜRK, 11 Ağustos 1936 günü yapılan bu işlemi yanında bulunan akrabaları ve arkadaşlarıyla izler ve 11 Haziran 1937’de şahsına ait bütün taşınamaz mallar gibi bu Köşkü de Türk Milletine bağışlar. “Yürüyen Köşk” gezisi, bizim için iki ayrı açıdan önem taşımaktadır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'ya gelişinin 88'inci yıldönümüne denk gelmesi ve “Atatürk’ü Anma Haftası”nda gerçekleşmesidir. Öğrencilerimiz, Yürüyen Köşk’ü gezdikten sonra Karaca Arboretum Ağaç Müzesini yerinde görüp inceleme fırsatı buldular. Hayrettin Karaca tarafından 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuş olan Ağaç Müzesi, bugün yaklaşık 7000 civarında değişik bitki türü, alttür, varyete ve kültür formunu barındırmaktadır. Rehber eşliğinde gezen öğrencilerimiz, Karaca Arboretum’un önemli faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi edindiler.