28.03.2017

10D Sınıfı Öğrencileri Mübadele Evi Müzesine Gezi Gerçekleştirdiler

30 Ocak 1923’te TBMM ve Yunan Hükümeti arasında, Mübadele Sözleşmesi imzalandı. Anadolu’da yaşayan yaklaşık 1.200.000 Rum- Ortodoks, Yunanistan’da yaşayan 450.000 civarındaki Türk- Müslüman doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı. Fakat bu süreç suyun her iki yanı için de aynı zamanda mağdur edilmiş sivilleri, trajediyle dolu insan hikâyelerini, yakılmış kentleri, yağmalanmış köyleri de ortaya çıkardı. Özellikle 1922-1924 yılları arasında yaşanan son büyük göçle insanlar, devletlerinin aldığı tarihi karara karşı çıkma hakkı olmadan doğdukları toprakları terk edip anavatanları olduğu söylenen topraklarda yeni yaşamlarını kurma mücadelesiyle baş başa kaldılar. “Tarihin karşısında durmak mümkün olmasa da insanların ve mekânların hatırasını yaşatmak mümkündür” fikriyle TED öğrencileri Mübadele Evi’ne ziyarette bulunarak burada mübadillerin kullandıkları eşyaları inceleme fırsatı buldular. Ayrıca bölgedeki mübadillerle görüşme şansı yakaladılar.