09.03.2017

TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına 2 Projemiz Seçildi

TÜBİTAK tarafından düzenlenen “48. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na bu yıl okulumuzdan iki öğrencimizin projesi, Uludağ Üniversitesinde düzenlenecek bölge finallere katılmaya hak kazanmıştır. 10 B sınıfı öğrencilerimizden Ilgım Cengiz, diyabet hastalarının tedavisi sırasında kullanılan insulin hormonunun hastalara verilmesi sırasında uygulanabilecek alternatif bir yöntem üzerine çalıştı. Öğrencimiz yapmış olduğu çalışmada, diyabet hastalığının tedavisi sırasında plastik serum setlerinin yerine cam serum setlerinin kullanılmasının, insulin verimliliğini olumlu etkilediği bilgilerine ulaştı. Yapılan çalışma sayesinde ileride campet serum setleri üretilebilir. Diyabet tedavisi sırasında verilen insulinin verimliliğinin artması tedavi sürecinde hızlı ve doğru sonuçların alınmasında fayda sağlayacaktır. 9 C sınıfı öğrencilerimizden Melih Öztürk, tasarladığı Uluğ Bey adlı mars robotuyla teknoloji tasarım alanında bölge finallere katılmaya hak kazanmıştır. Arduino Uno ile programlanan robotumuz sensörleri sayesinde atmosferik bilgiler toplamakta ve bu verileri PHP ile hazırlanmış bilgisayar programında işlemektedir. Bu robot, mars yüzeyinde hareket edebilecek dinamikliğe sahiptir. Sonuç olarak ülkemiz adına uzay robotu araştırmalarına bir katkının da Uluğ Bey Mars Robotu tarafından sağlanması hedeflenmiştir. Öğrencilerimize başarılar dileriz.