16.04.2015

Öğrencilerimiz CERN'nü Keşfettiler

Lise öğrencilerimiz 05-09 Nisan 2015 tarihleri arasında dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısının bulunduğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ni (CERN) ziyaret ettiler. Yüzlerce binanın yer aldığı, 3000 kişilik destek personeli ve 2500 kadar fizikçinin çalıştığı bu büyük araştırma merkezine konuk olan TED'li öğrenciler, yüzyılın en büyük deneyine tanıklık ettiler. CERN’e gitmeden önce araştırma yapan ve sorular hazırlayan öğrenciler, "Büyük Patlama" deneyinin de gerçekleştirildiği laboratuvarı gezip görme ve burada çalışan Türk bilim adamlarından çalışmalar hakkında brifing alma fırsatı buldular. Öğrencilerimiz Higgs parçacığının keşfedildiği 7000 tonluk ATLAS Dedektörü' nün kumanda odasında canlı olarak deneyin yapılışına tanık oldular ve orada çalışan bilim adamlarından deney ve CERN ile ilgili bilgiler aldılar. Daha sonrasında SM-18 test laboratuvarında LHC'de (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) kullanılan sistemlerle ilgili bilgi alıp, testleri izlediler. En son olarak CERN Globe'u ziyaret ederek, CERN 'de icat edilen birçok teknolojik aletle ilgili sergiyi gördüler ve merkezde yapılan çalışmalar ve teknoloji ile ilgili hazırlanmış görsel sunumları izlediler. Ayrıca öğrencilerimiz Paris' te Eiffel Kulesi'ni, Louvre Müzesi’ni, Disneyland Paris'i, Notre Dome Katedrali'ni, Champs Elysees Bulvarı'nı ve Sorbonne Üniversitesi'ni, Cenevre'de United Nations (Birleşmiş Milletler) gibi birçok önemli merkezi ve Saint Pierre Katedralini ziyaret ettiler.